Teamfoto E.S. Schilders & Afbouwbedrijf
Werkzaam in Den Bosch, hoofdvestiging Zwartsluis

Tips voor het gebruik van vulmiddel bij kleine beschadigingen aan uw stucwerk

Redactie denbosch-stukadoor.nl, 19 juni 2024
Beschadigingen muur
Vind hier de beste tips om zelf stucwerk te repareren.

Stucwerk biedt de perfecte basis voor uw muren, zodat u gemakkelijk kunt schilderen of behangen. Helaas kunnen er in verloop van tijd scheurtjes voorkomen in het stucwerk, bijvoorbeeld door grote temperatuurverschillen. Het is goed om te weten dat u zelf aan de slag kunt met het herstellen van scheurtjes in het stucwerk. In deze blog krijgt u waardevolle adviezen en tips om deze klus succesvol uit te voeren.

Een van de meest bekende manieren om kleine beschadigingen in het stucwerk te herstellen, is met behulp van vulmiddel. Er zijn verschillende soorten vulmiddelen beschikbaar, die elk geschikt zijn voor verschillende klussen en voorkeuren. Ontdek hier meer over de beschikbare opties van vulmiddelen en hoe u ze gemakkelijk kunt inzetten om uw stucwerk te herstellen.

Er bestaat een diversiteit aan vulmiddelen, zoals poedervormig, kant-en-klaar, hard of elastisch. Neem contact op met de bouwmarkt of een stukadoor voor tips over de beste keuze. Het is slim om genoeg in te kopen gezien het lastig in te schatten is hoeveel product u precies nodig zult hebben.

Bij lokale kleine beschadigingen aan het stucwerk is vulmiddel een geschikte manier om deze te herstellen. Voorafgaand aan de reparatie moet u de beschadiging voorbereiden door afschilferende verf of uitstekende kalk rondom de scheur te verwijderen. Tip: gebruik hiervoor een plamuurmes.

Indien u kleine scheurtjes wilt herstellen, kunt u ze iets verder uitscheuren. Gebruik daarvoor een V-vormige verfkrabber. Zo creëert u een geschikter oppervlak voor het aanbrengen en hechten van het vulmiddel!Een cruciale stap is het grondig reinigen van het gebied rond de scheur door ontvetting en stofvrij te houden.

Wanneer u de beschadiging een klein beetje vochtig maakt, zal het vulmiddel beter hechten omdat de muur minder zuigt. Wanneer u het soort vulmiddel dat u hebt aangeschaft in overweging neemt, maakt u dit klaar voordat u de scheur nat maakt. Zo bent u klaar voor directe ontplooiing.

Voor het opvullen van de scheur kunt u het beste een plamuurmes gebruiken. U beweegt het mes strak langs de muur om de scheur volledig te vullen met vulmiddel. Na het opvullen van de scheur is het aan te raden om het overtollige vulmiddel meteen weg te halen.

Het vulmiddel zal op deze manier mooi drogen. Wees op uw hoede; vulmiddel kan krimpen tijdens het drogen. Het kan gebeuren dat u de scheur 2 á 3 keer moet opvullen.

Zodra alles volledig is opgedroogd, kunt u de laatste imperfecties wegschuren zodat de muur weer egaal is. Tip: vulmiddel kan soms anders opdrogen dan de rest van het stucwerk. Wanneer u van plan bent de muur opnieuw te schilderen, kan het zijn dat de verf anders droogt. Laat u informeren door een stukadoor voor de beste resultaten.

Uw stucwerk weer als nieuw met een nieuwe pleisterlaag

Het kan voorkomen dat uw stucwerk op verschillende plekken in de muur ernstig beschadigd raakt. In dat geval komt een dunne nieuwe pleisterlaag over de hele muur goed van pas. Voor dit soort klusjes is pleister in poedervorm de perfecte keuze.

Door de richtlijnen te volgen, kunt u zelfstandig het pleister produceren voor de muur. Door nauwlettend de instructies te volgen en de juiste verhoudingen water, poeder, enz. in acht te nemen, zult u geen klonten hebben en zal het pleister er mooi uitzien op de muur. Hierdoor behoudt het pleister zijn fraaie uitstraling op de muur zonder klonten.

Voordat u begint met de herstelwerkzaamheden, moet u de beschadiging voorbereiden. Dit betekent dat u alle uitsteeksels en oneffenheden moet verwijderen en de muur moet reinigen. Zorg ervoor dat de volledige muur ontvet en stofvrij is voordat u het nieuwe pleister aanbrengt.

Maak de muur mooi glad door het pleister gelijkmatig aan te brengen met een plakspaan. Verdeel het pleister in kleine beetjes en strijk het keurig af om oneffenheden te vermijden. Zorg voor een egale en strakke muur door het pleister nogmaals met een afstrijkmes te verdelen.

Let goed op welke soort schade het is en op wat voor muur het voorkomtVoor het aanbrengen van de pleisterlaag hebben sommige grote beschadigingen een voorstrijkmiddel nodigDit zorgt ervoor dat het pleister perfect aansluit op de muur

Zodra het pleister helemaal opdroogt, kunt u de muur naar eigen wens schuren. Het is afhankelijk van de hoeveelheid oneffenheden die u aantreft op de muur. Voor behang volstaat een lichte schuurbeurt, maar voor verf dient de muur volledig glad te zijn.

Vertrouw op een professional voor het repareren van uw stucwerk

Indien gewenst, kunt u de reparatie laten verzorgen door een professionele stukadoor die het gewenste resultaat zal garanderen. Indien u vragen heeft omtrent stukadoors, reparaties of andere zaken, of als u een afspraak wilt regelen, staan wij graag voor u klaar!Voor het maken van een afspraak of het verkrijgen van meer informatie, kunt u altijd contact opnemen met E.S. Schilders & Afbouwbedrijf via 076 200 8626.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 076 200 8626 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over E.S. Schilders & Afbouwbedrijf

E S Totaal Afbouw V.O.F. is uw betrouwbare partner voor klussen in en rondom uw huis. Met een team van enthousiaste vakmensen hebben wij gedurende vele jaren klanten geholpen bij het verbeteren van hun woning. Als u voor ons kiest, kunnen wij kwaliteit tegen een competitief tarief garanderen.