Teamfoto E.S. Schilders & Afbouwbedrijf
Werkzaam in Den Bosch, hoofdvestiging Zwartsluis

Het reinigen en verzorgen van gestucte muren

Redactie denbosch-stukadoor.nl, 10 oktober 2024
Met schuurspons muur schoonmaken
E.S. Schilders & Afbouwbedrijf adviseert u graag over het onderhoud plegen aan uw stucwerk.

Stucen is een manier om muren glad en gelijkmatig af te werken. Het behouden van de pracht en praal van uw stucwerk in de loop der jaren vereist kennis over het juiste onderhoudOntdek in deze blog hoe u stucwerk optimaal schoon kunt maken en onderhouden.

Hoe u gestucte muren en plafonds kunt onderhouden

U dient uw stucwerk met enige regelmaat te reinigen om de kwaliteit te waarborgen. Zorg ervoor dat zowel binnen- als buitenshuis stucwerk regelmatig gereinigd wordt om de duurzaamheid te behouden. Het reinigen van stucwerk kan op verschillende manieren plaatsvinden, afhankelijk van het type stucwerk en de locatie.

Voor stucwerk op een binnenmuur kunt u het vuil eenvoudig verwijderen met een droge doek of stoffer. Als het vuil niet gemakkelijk verdwijnt, is een borstel of stofzuiger met borstelkop een praktische oplossing. Het is niet nodig om dit wekelijks te doen, maar wel met enige regelmaat reinigen is verstandig.

Wanneer het stucwerk op de buitenmuur is geplaatst, is het van cruciaal belang om de juiste reinigingsmethode te kiezen. Zo voorkomt u dat er per ongeluk schade wordt toegebracht aan het stucwerk. Dit is noodzakelijk als u besluit om de muur te reinigen met een hogedrukspuit.

Stel de druk zorgvuldig af, zodat het stucwerk niet per ongeluk meegenomen wordt met het vuil. Overweeg ook een stoomreiniging, hoewel het wat langer duurt, maakt deze methode geen gebruik van chemicaliën en verbruikt minder water. Het is een effectieve reinigingsmethode maar moet voorzichtig uitgevoerd worden, zodat de gevel niet beschadigd raakt.

Hoe u gestucte muren en plafonds goed kunt verzorgen

Naast het schoonhouden zijn er ook nog andere handige suggesties voor het onderhouden van stucwerk. Dankzij deze tips kunt u zelf goed voor uw muren en plafonds zorgen. In deze opsomming hebben we een aantal handige raadgevingen voor het onderhouden van stucwerken.

Voor behoud van stucwerk is goede ventilatie van belang vanwege de gevoeligheid voor vocht en vochtplekken. Soms kunnen vochtplekken schade aan het stucwerk veroorzaken en zelfs resulteren in schimmelvorming. Dit ziet er niet fraai uit en is schadelijk voor uw gezondheid.

Goede ventilatie is de sleutel tot het voorkomen van vochtophoping. Dit helpt om te voorkomen dat vocht zich opbouwt en de ruimte afgesloten blijft. Zorg ervoor dat u vochtophoping voorkomt door de ruimte regelmatig te luchten.

Zorg ervoor dat uw muur niet beschadigd raakt door stoten!Bescherm het stucwerk op de muur om beschadiging door impacts of stoten tegen de muur te voorkomen. Bij contact met stoten kan het stucwerk beschadigd raken of scheuren vertonen.

Voorkom beschadigingen aan het stucwerk door geen meubels tegen de muur te plaatsen. Plinten zorgen voor een nette afwerking van de muur. Zo voorkomt u in ieder geval de makkelijke "per ongeluk" stoten tegen de muur.

Op het ogenblik dat het stucwerk beschadigd raakt, is het van belang om onmiddellijk tot reparatie over te gaan. Als het om een vlekje of vingerafdruk gaat, is het advies om deze voorzichtig weg te vegen met een zachte doek. Blijf bedachtzaam en neem de tijd bij het verwijderen van vlekjes of vingerafdrukken, zodat grotere beschadigingen worden vermeden.

U kunt zelf kleine schades aan stucwerk in huis repareren door vulmiddel te gebruiken. U kunt dit product verkrijgen bij diverse bouwmarkten of bij een lokale stukadoor. Voor uitgebreidere reparaties aan stucwerk kan het noodzakelijk zijn om een professional te betrekken.

Overleg met een stukadoor over de meest geschikte aanpak hier. Als er schade is aan afgewerkt stucwerk, dan is dit de juiste plaats. Deze kan op dezelfde manier het reliëf herstellen.

Behoefte aan een stukadoor? Neem contact op met E.S. Schilders & Afbouwbedrijf

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat uw stucwerk in goede staat blijft. Als u geïnteresseerd bent in vakwerk door een stukadoor, of nog met vragen zit, neem dan gerust contact met ons op. Als u meer wilt weten over onze stukadoors of vragen heeft, neem dan contact met ons op via 076 200 8626.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 076 200 8626 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over E.S. Schilders & Afbouwbedrijf

E S Totaal Afbouw V.O.F. is uw betrouwbare partner voor klussen in en rondom uw huis. Met een team van enthousiaste vakmensen hebben wij gedurende vele jaren klanten geholpen bij het verbeteren van hun woning. Als u voor ons kiest, kunnen wij kwaliteit tegen een competitief tarief garanderen.