Tip 1 voordat u stucwerk gaat uitvoeren maak een afspraak met de loodgieter

Stucen is een mooie manier om de muur van uw woning netjes af te werken. Stucen zorgt voor een strakke afwerking van de muur, waardoor deze gereed is voor verdere decoratie met verf of behang. Echter, voordat u daadwerkelijk kunt beginnen met het stucen van de muur, dient u een grondige voorbereiding te treffen.

Deze voorbereiding kunt u makkelijk zelf thuis doen!De initiële en cruciale stap is om de muur voor te bereiden. Lees in deze blog 11 tips om uw muur goed voor te bereiden op stucwerk.

Voordat u aan de slag gaat met het voorbereiden van de muur, is het belangrijk om eerst uw huis voor te bereiden op de stukadoors. Om de muur goed en volledig te kunnen stucen, is het essentieel om alle radiatoren te laten verwijderen vóór de klus. Het is aan te raden deze klus te laten uitvoeren door een loodgietersbedrijf, zo kunt u er zeker van zijn dat alles correct en veilig wordt uitgevoerd.

Tip 2: Zorg ervoor dat uw muur helemaal vrij is van materialen

Dit is van toepassing op verscheidene items die aan de muur hangen of in de muur zijn aangebracht. Indien de muur die gestuct moet worden zich in een trapgat bevindt, doe dan de trapleuning tijdelijk weg. Zo kan de stukadoor alle plekken goed bereiken en bij alles wat hij nodig heeft.

Wanneer uw muur voorzien is van afdekplaatjes, stopcontacten of schakelaars, raad ik aan om deze tijdelijk te verwijderen. Op deze manier weet u zeker dat de muur geheel vrij is en er geen stuc op komt. En tot slot, probeer zoveel mogelijk deuren in de woning (rondom het stucgebied) te verwijderen, zodat de stukadoors vrij kunnen bewegen.

Tip 3: Zorg ervoor dat uw muur en de directe omgeving stuc-klaar zijn

Om ervoor te zorgen dat het stucwerk daadwerkelijk alleen op de muur wordt aangebracht, is het essentieel om alle meubels voor en rondom de muur te verwijderen. Hierdoor kan de stukadoor gemakkelijker zijn werk aan de muur verrichten. Als het tijdelijk niet mogelijk is om meubels elders te zetten, kunt u ze ook afplakken (raadpleeg tip 4).

Tip 4: Verwijder alle objecten van uw muur

Wanneer u ervoor kiest om stucwerk slechts op specifieke delen van een kamer aan te brengen, is het essentieel dat de randen van de muur worden afgeplakt. Indien u wilt dat een stukadoor het werk voor u doet, kunt u de afplakmethode met hem bespreken. Dit is zeer belangrijk in verband met de garantie.

Bij het stucen van een muur kan er veel rommel ontstaan, vandaar dat het belangrijk is om de vloer af te dekken. Wanneer uw meubels niet verplaatsbaar zijn, kunt u met de stukadoor overleggen hoe u ze het beste kunt afdekken. Gebruik een plastic zeil met tape om de meubels te beschermen.

Tip 5: Bepaal eerst de ondergrond voor het stucen

Het is cruciaal om te weten op welke ondergrond u gaat stucen voordat u aan de voorbereiding begint, niet elke ondergrond is direct geschikt om te bewerken. Bij een onbewerkte muur met schoonmetselwerk is vooraf een raaplaag vereist, terwijl bij een muur van gipsplaten eerst zelfklevende bewapeningsband op de naden moet worden aangebracht. Het bepalen van de ondergrond is van groot belang bij het vaststellen welke voorstrijk nodig is.

Tip 6: Controleer uw muur voor stucwerk met een inspectie voorbereiding

Voor u kunt beginnen met de muur voorbereiding is het belangrijk om te controleren of de muur klaar is voor stucwerk. Een grondige inspectie van de muur om alle beschadigingen te repareren en eventuele behangresten zorgvuldig te verwijderen, is van essentieel belang voor een perfect gestucte muur. Indien deze stappen niet worden genomen, kunnen er ongelijkheden ontstaan in het uiteindelijke gestucte oppervlak.

Tip 7: Maak de muur stofvrij

Begin nu met het zelf schoonmaken en stofvrij maken van de muur met een grote grove borstel. Als er extra fijnstof op de muur zit, is het verstandig om de borstel licht vochtig te maken. Door de borstel iets vochtig te maken, wordt stof goed opgenomen en maakt u de muur volledig schoon.

Tip 8: Zorg voor een vetvrije muur

Zodra de muur vrij is van stof, kunt u de muur ontvetten. Zorg dat u de juiste doekjes, warm water en ontvetter paraat heeft. Giet de ontvetter in het warme water en doordrenk de doekjes met het mengsel.

De muur kan goed worden schoongemaakt met deze. Zorg dat u de doekjes goed uitwringt, het is niet de bedoeling dat ze erg nat zijn bij het gebruik op de muur. Let goed op welke hand u gebruikt om de muur schoon te maken en welke hand al vuil is, zo voorkomt u herhaling.

Tip 9: U heeft zelf de optimale hechting van uw muur in de hand

Zodra de muur volledig is voorbereid, kunt u een extra laag aanbrengen om te zorgen dat het stucwerk goed blijft zitten. Indien u terugkijkt naar tip 4, zou u moeten weten welk type ondergrond u heeft. Naargelang het soort ondergrond, maakt u gebruik van een aangepast product om de muur te behandelen.

Het is slim om voor niet-zuigende ondergronden (zoals beton, gipsblokken, gipsplaten, enzovoort) een hechtlaag voorstrijk te gebruiken. Om zuigende ondergronden (zoals kalkzandsteen, cellenbeton, rode baksteen, enzovoort) goed voor te bereiden, kunt u primer grondeermiddel gebruiken. Een stukadoor kan u wellicht adviseren over het aanbrengen van beide producten met een kwast in een dunne laag op de muur.

Tip 10: Het droogproces van uw muur voor stucwerk

Als de muur eenmaal schoongemaakt, ontvet, stofvrij gemaakt en behandeld is, is het van groot belang om de muur goed te laten drogen. Als de muur vochtig is of water bevat, loop u het risico dat het stucwerk niet goed zal hechten. Zorg dus dat dit een paar uur voor de afspraak met de stukadoor is gebeurd, dan weet u zeker dat alles goed blijft zitten.

Tip 11: Vergeet niet om hoekbeschermers toe te voegen aan de muur vóór het stucen

Voor u begint met stucen, is het aan te raden om hoekbeschermers toe te voegen als laatste voorbereiding. Voor een strak resultaat van het stucwerk op de muur, is het een aanrader hoekbeschermers te gebruiken. Deze plaats u in de hoeken van de te stucen muur, op die manier worden ze beschermd en blijft alles mooi.

U moet dit minimaal 3 uur voor het stucen uitvoeren. Het is van belang om beschermers te kiezen die passen bij de dikte van de stuclaag. Voor stuclagen onder de 3 millimeter, heeft u dunpleister hoekbeschermers nodig en voor stuclagen vanaf 3 millimeter zijn dikpleister hoekbeschermers benodigd.

Heeft u behoefte aan hulp?

Door deze handige tips te volgen, is uw muur volledig gereed voor stucwerk!Indien u nog vragen heeft over stucen of als het u wat lastig lijkt, neem dan contact met ons op!Voor vragen en het plannen van afspraken staat E.S. Schilders & Afbouwbedrijf voor u klaar, bereikbaar via 076 200 8626.

Snel een medewerker spreken? Bel 076 200 8626

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Alles wat u moet weten over het stucen van uw muren
> Isoleren en energiezuinig leven met stucwerk
> Tips voor het gebruik van vulmiddel bij kleine beschadigingen aan uw stucwerk